BIVŠI GLAVNI ANALITIČAR CIA-e: ‘Rusija je tradicionalno fokusirana na vlastitu sigurnost’

Wikimedia Commons

George Beebe, bivši je glavni analitičar CIA-e za Rusku Federaciju i posebni savjetnik potpredsjednika Richarda Cheneyja za Rusiju i Euroaziju u administraciji Georga Busha mlađeg. Sada radi u Centru za nacionalni interes (bivši Nixonov centar).

Taj iskusni profesionalac i publicist, koji nije nikakav “mekušac” već bivši savjetnik ponajvećih američkih “jastrebova” dao je intervju za francuski medij Le Figaro na temu američko-ruskih odnosa i pregovora, objavio je portal Geopolitika.news.

George Beebe kaže kako mnogi analitičari Rusiju uspoređuju s bivšim SSSR-om. Prema ovom tumačenju, koje je posebno rašireno u Sjedinjenim Američkim Državama, djelovanje Vladimira Putina usmjereno je na konfrontaciju s demokratskim zemljama, kaže Beebe i dodaje slijedeće: “Mislim da je ovo temeljna analitička pogreška. Umjesto toga, Rusija je tradicionalno fokusirana na vlastitu sigurnost”.

Pri tom podsjeća kako je Rusija kroz svoju povijesti više puta napadana, što je čini iznimno osjetljivom na ovaj rizik i da su zato oduvijek pokušavali uspostaviti maksimalnu udaljenost između svog teritorija i neprijatelja…

Beebe dalje kaže kako “nas fokusiranje na ideološko suprotstavljanje demokracija autoritarizmu dovodi do pogrešnih percepcija” i da to Zapad čini osjetljivim na manipuliranje.Facebook Comments

Loading...
DIJELI