BRAZIL SE PROTIVI: ‘Sankcije protiv Rusije su jednostrane i selektivne’

Foto: Ilustacija

Brazilski ministar vanjskih poslova Carlos Alberto Franco França kazao je kako je protiv sankcija Rusiji. Rekao je kako su one nezakonite te je poručio da se krše interese zemalja koje koriste ruske resurse, prenosi Geopolitika.News.

Riječi političara objavljene su na web stranici brazilskog Senata.

Šef brazilske diplomacije je naglasio kako je međunarodna situacija izazovna i da je potrebno stvoriti prostore za dijalog između Rusije i Ukrajine. Stajalište Brazila, kazao je, u ovom je trenutku u suprotnosti sa sankcijama Rusiji.

„Brazil se ne slaže s primjenom jednostranih i selektivnih sankcija. Tim se mjerama, osim što su nezakonite prema međunarodnom pravu, konkretno čuvaju hitni interesi nekih zemalja, kao što je opskrba europskih zemalja naftom i plinom. S druge strane, one dosežu proizvode bitne za opstanak velikog dijela svjetske populacije. Veliki rizik od sankcija u načinu na koji su provedene je da će njihove posljedice u srednjoročnom razdoblju pasti više na svijet u razvoju nego na samu Rusiju, štiteći pritom razvijene zemlje od najgorih posljedica po njih“, kazao je brazilski ministar.

Brazil je time kompletirao identičan stav unutar foruma BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, JAR) o proturuskim sankcijama. Preciznije,, niti jedna od članica tog foruma njima se željela priključiti. Isto (barem do sada) nisu učinile još neke bitne i „zvučne“ zemlje – poput Turske, Izraela, Saudijske Arabije, UAE, kao niti jedna afrička i latinskoamerička zemlja, uključujući i američkog južnog susjeda – Meksiko.Facebook Comments

Loading...
DIJELI