BRITANSKO MINISTARSTVO TVRDI: Rusija želi prisiliti Ukrajinu da odustane od euroatlantske orijentacije

Foto:Guliver Images

Rusija je predana tome da prisili Ukrajinu da odustane od euroatlantske orijentacije i da nametne svoju prevlast u regiji čak i nakon što je Moskva svoje vojne operacije usredotočila na istok Ukrajine, objavila je britanska vojna obavještajna služba u nedjelju, izvještava Reuters.

Ruske snage nastavljaju premještati vojnu i logističku opremu iz Bjelorusije prema istoku Ukrajine, uključujući i mjesta u blizini Harkiva i Sjeverodonecka, objavilo je britansko ministarstvo obrane na Twitteru u svom redovitom priopćenju.

Rusko topništvo nastavlja gađati ukrajinske položaje diljem istoka zemlje, gdje Rusija namjerava obnoviti svoju ofenzivu, stoji također u priopćenju.

Ukrajina i Rusija nisu se u nedjelju uspjele dogovoriti o humanitarnim konvojima za evakuaciju civila iz ratom zahvaćenih područja, izjavila je u nedjelju potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

“Nismo se uspjeli dogovoriti… o prekidu vatre na pravcima evakuacije. Zato, nažalost, danas ne otvaramo humanitarne koridore”, objavila je na Telegram računu.Vereščuk je također rekla da su ukrajinske vlasti zatražile humanitarne koridore za evakuaciju civila i ranjenih ukrajinskih vojnika iz opkoljene luke Mariupolj.

Ruske snage nastavljaju zračne napade na ukrajinski lučki grad Mariupolj, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske u nedjelju.

Napada se i lučko područje tog južnog grada, prema vojnom izvještaju.

Sumnja se da se brigade ruskog pomorskog pješaštva “pripremaju za padobransku operaciju” iskrcavanja u Mariupolju.

Moskva je u subotu poručila da je grad već pod ruskom kontrolom i da je svih preostalih 2 500 ukrajinskih boraca sada opkoljeno u metalurškom postrojenju Azovstal.

Britanska agencija Reuters objavila je da satelitske snimke čeličane pokazuju dim i vatru s područja premreženog podzemnim tunelima.

Ruska je vojska rano u nedjelju pozvala opkoljene borce da se predaju, no nema informacija jesu li to učinili.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI