Bundestag nije usvojio rezoluciju o Sjevernom toku 2

Sinoć zastupnici njemačkog parlamenta – Bundestaga, nisu uspjeli usvojiti rezoluciju o plinovodu Sjeverni tok 2, s obzirom kako su istodobno na razmatranje stavljena dva – međusobno suprostavljena projekta toga dokumenta.

Prema navodima njemačkog medija Deutsche Welle, dva različita prijedloga stigla su od frakcije „Savez90“/“Zeleni“ i „Alternativa za Njemačku“ (AdF).

Ovi prvi zatražili su prestanak političke potpore Sjevernom toku 2 i obustavu njegove izgradnje, jer on „dijeli Europu, potkopava strateški vanjskopolitički suverenitet i suprotan je europskim klimatskim i energetskim ciljevima“.

Istodobno predstavnici AdF, suprotno tomu, u svojoj varijanti dokumenta zahtijevaju potporu dovršenju spomenutog plinovoda za osiguranje energetske sigurnosti, i popunu nedostatka energenata koja može izniknuti kao rezultat zatvaranja njemačkih atomskih centrala i termoelektrana na ugljen u idućih 10 godina.

U konačnici, niti jedan od prijedloga tako nije niti stavljen na glasovanje. Većina zastupnika podržala su odluku o predaji oba dokumenta u parlamentarni Odbor za ekonomiju i energetiku.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI