ČEČENSKI VOĐA KADIROV: ‘Nećemo se povući ni jedan korak, idemo i u Kijev i druge gradove’

Ramzan Kadirov, ekstravagantni čelnik Čečenije, rekao je rano u ponedjeljak da će doći do ofenzive ruske vojske ne samo na opkoljeni grad Mariupolj već i na Kijev te druge ukrajinske gradove.

“Doći će do ofenzive… ne samo na Mariupolj, nego i na druga mjesta, gradove i sela”, rekao je Kadirov u video poruci postavljenoj na Telegram. “Lugansk i Donjeck – prvo ćemo ih u potpunosti osloboditi – a zatim zauzeti Kijev i sve druge gradove”. Kadirov kaže da nema sumnje oko Kijeva. “Jamčim vam: nećemo se povući ni jedan korak”, rekao je Kadirov.

Njega su iz SAD i EU višekratno optužili za kršenje ljudskih prava, što on niječe. Moskva je vodila dva rata sa separatistima u Čečeniji, većinski muslimanskoj regiji u južnoj Rusiji. Ipak, Moskva je od tada je u regiju uložila ogromne svote novca kako bi je obnovila i ponudila Kadirovu veliku autonomiju.

On je sin bivšeg čečenskog predsjednika Akhmada Kadirova koji je promijenio stranu u Drugom čečenskom ratu (nudeći svoju službu Vladimiru Putina) i postao čečenski predsjednik 2003. Akhmad Kadirov je ubijen u svibnju 2004. U veljači 2007. Ramzan Kadirov je zamijenio Alu Alkhanova na mjestu predsjednika, nedugo nakon što je navršio 30 godina, što je minimalna dob za tu funkciju i od tada je vođa pokrajine. U ruskoj vojsci ima poziciju generala.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI