ČEŠKI ŠEF DIPLOMACIJE ODLUČNO PORUČUJE : ‘Moramo obnoviti odnose s Rusijom’

Češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulganek izjavio je u intervjuu za češki medij Právo da Češka Republika mora obnoviti političke odnose s Rusijom.

“Naši politički odnosi moraju se ponovno graditi. Nitko to ne dovodi u pitanje. Sazvao sam (u Ministarstvu vanjskih poslova) zatvoreni okrugli stol za predstavnike parlamentarnih stranaka, kako bismo razgovarali o našim idejama o odnosima s Rusijom. Dobro je što bi Češka imala najširu moguću političku potporu pri takvom principijelnom (pitanju)”, rekao je Kulganek.

Naglasio je kako će o pitanju daljnjeg razvoja odnosa Praga i Moskve na češkoj strani morati odlučiti nova vlada nakon parlamentarnih izbora koji će se održati u listopadu.


“Na budućoj će vladi biti odluka. Možemo pomoći provedbom revizije češko-ruskih odnosa”, rekao je ministar. Kazao je kako bi dvije zemlje trebale razviti pragmatične veze, ali i da se rusko-češki odnosi neće pomaknuti s mrtve točke sve dok Moskva Češku ne isključi s popisa Rusiji neprijateljskih zemalja. Pri tom je dodao kako je to dugoročno pitanje, i da se radi možda o mjesecima, a možda i godinama“.

Češki šef diplomacije u intervjuu je govorio i o potrebi očuvanja češko-ruskih gospodarskih veza na sadašnjoj razini.Facebook Comments

Loading...
DIJELI