CIA I SAD ‘NAPALI’ KINU: No Peking na to ne gleda mirno, uslijedio je njihov odgovor

Wikimedia Commons

Službeni Peking jučer je kritizirao izjave američkog predsjednika Joea Bidena o Tajvanu i uputio oštar prosvjed Washingtonu. O tome je izvijestila glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

“Izjave američke strane grubo krše načelo jedne Kine i odredbe triju zajedničkih kinesko-američkih priopćenja, ozbiljno krše važnu obvezu SAD-a da ne podupiru neovisnost Tajvana i šalju lažni signal separatističkim snagama koje se zalažu za neovisnost otoka“, kazala je kineska diplomatska službenica.

Podsjećamo kako je američki čelnik Joe Biden u intervjuu za CBS News, između ostalog izjavio i da će Sjedinjene Države braniti Tajvan ako Peking vojno intervenira i “ako dođe do napada bez presedana”. Istodobno je naglasio kako Washington ne potiče težnje Taipeija za stjecanje nezavisnosti od Kine, da on o tome samostalno odlučuje ,i da se Washington i dalje pridržava načela „jedne Kine“.

Ovdje treba spomenuti kako je američki CNN prošlog tjedna objavio riječi zamjenika CIA-e Davida Cohena, koji je kazao kako je kineski čelnik Xi Jinping navodno dao upute vojsci da se pripremi za uspostavu vojne kontrole nad Tajvanom do 2027. godine.

 Facebook Comments

Loading...
DIJELI