Cijene nafte naglo pale zbog spremnosti Irana na pregovore sa SAD-om

Cijene nafte naglo su pale, nakon što je američki predsjednik Donald Trump priopćio o iranskoj spremnosti na pregovore o njegovom raketnom programu. Državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako je inicijativa stigla s iranske strane.

Cijena barela naftne sorte Brent pala je sa 67 dolara na 64 dolara za barel. Nafta WTI spustila se sa 60 na 57,80 dolara.

Padu cijena nafte pomogla je i Trumpova izjava kako SAD ne žele svrgnuti režim u Teheranu, time dajući iranskoj strani jasan signal na svoju spremnost za pregovore.

„Mi im želimo pomoći. Mi ćemo prema njima biti dobri. Mi ćemo raditi sa njima. Pomagat ćemo im na svaki mogući način. Ali oni ne mogu imati atomsko oružje. I mi ne namjeravamo svrgnuti režim. Pojedini ljudi tvrde kako mi želimo smjenu režima, ali to nije tako“.

Osim geopolitičkih elemenata, na pad cijena nafte utjecao je i uragan u Meksičkom zaljevu, nakon kojega su naftne tvrtke počele obnavljati svoje proizvodne operacije.Podsjećamo: nakon što su američke sankcije na izvoz iranske nafte u travnju ove godine stupile na svoju punu snagu, stanje po Iran postalo je još teže. Izvoz njegove nafte smanjio se s 2 milijuna barela dnevno od prije uvođenja američkih sankcija prošle godine nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma s tom zemljom, na 500 tisuća barela.

Eventualni povratak Irana na međunarodno naftno tržište može dodatno srušiti cijene „crnog zlata“. Prema informacijama Međunarodne agencije za energiju, čak i sada, kada je Teheran praktički „odrezan“ od izvoza, tržištu prijeti višak ponude nafte.

Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI