DUDA NE RAZUMIJE ORBANA: ‘Ova politika će Mađarsku jako skupo koštati’

Foto: Profimedia

Poljski predsjednik Andrzej Duda kazao je kako ne razumije mađarskog premijera Viktora Orbana oko stavova o Ukrajini, prenosi Geopolitika.News.

Duda je na televiziji TVN-24  kazao kako je stav Budimpešte povezan s ovisnošću Mađarske o opskrbi energentima iz Rusije.

Naglasio je kako ne može razumjeti Orbanova uvjerenja, budući da je sukob u Ukrajini popraćen ljudskim gubicima, uključujući i među civilnim stanovništvom.

“Teško mi je to razumjeti i zato što će ova politika Mađarsku jako skupo koštati”, rekao je poljski predsjednik.

Podsjećamo da se posljednjih dana vodi pravi politički rat između Kijeva i Budimpešte zbog mađarskih pogleda na ukrajinski rat s Rusijom, konkretno, zbog Orbanovog primarnog zalaganja za mađarske nacionalne interese, pri čemu želi izbjeći mađarski ulazak u sukob s Rusijom zbog spomenutog rata.Orban je podržao sankcije EU protiv Rusije ali ne i one u energetskoj sferi, u čemu, uostalom – daleko nije jedini u EU. Međutim, nije dozvolio da se preko mađarskog teritorija prevozi oružje namijenjeno Ukrajini, ali je pri tom dozvolio razmještaj novih NATO snaga u Mađarskoj.

I češka ministrica obrane objavila je kako odgađa svoj posjet Mađarskoj i sudjelovanje na sastanku Višegradske skupine (V4), jer je, kako je kazala, Orbanu važniji ruski plin od ukrajinske krvi.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Orbana za oklijevanje po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, kao i za tranzit oružja za Ukrajinu preko teritorija Mađarske. Orban mu je odgovorio da Mađari nisu ni Rusi ni Ukrajinci tj. da mu je primarna briga voditi računa o mađarskim nacionalnim interesima.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI