ERDOGAN I GUTERRES IMAJU ZAJEDNIČKI CILJ: ‘Ostaju u kontaktu kako bi pratili tekuće inicijative’ oko stanja u Ukrajini

Foto: Turkish Presidental Palace/Guliver Image

UN je priopćio kako su glavni tajnik Antonio Guterres i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdili svoj “zajednički cilj” oko kraja rata u Ukrajini, piše Anadolu Agency, a prenosi Geopolitika.News.

Antonio Guterres sastao se u ponedjeljak u glavnom gradu Ankari s turskim predsjednik Erdoganom, prije nego što se uputio u Moskvu i Kijev na razgovore o rješavanju sukoba između Rusije i Ukrajine, priopćilo je tursko predsjedništvo.

Guterres se zaustavio u Ankari jer Erdogan već dugo surađuje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u pokušaju da podrži napore za mirovni sporazum, prenosi Xinhua.

Čelnici su “naglasili hitnu potrebu za učinkovitim pristupom kroz humanitarne koridore za evakuaciju civila i isporuku prijeko potrebne pomoći ugroženim zajednicama”, navodi se u priopćenju.

Guterres je izrazio potporu Turskoj u “kontinuiranim diplomatskim naporima u vezi s ratom u Ukrajini”, ističući da su se on i Erdogan “složili ostati u kontaktu kako bi pratili tekuće inicijative”.Razgovori između ruskih i ukrajinskih delegacija u Istanbulu 29. ožujka viđeni su kao napredak u nastojanju da se zaustave neprijateljstva koja su počela 24. veljače, izvještava Anadolu Agency.

Nakon sastanka, ukrajinski pregovarač je rekao da Kijev želi Tursku među zemljama koje će biti jamci u svakom dogovoru s Moskvom. Turska je također okupila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u svom južnom ljetovalištu Antaliji u ožujku, što je prvi sastanak visokih vladinih dužnosnika dviju strana od početka rata.

Guterres će posjetiti Moskvu 26. travnja i imati “radni sastanak i ručak” s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, rekao je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric. Tijekom svog putovanja u Ukrajinu Guterres će također imati radni sastanak s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom i sastati se s osobljem UN-ovih agencija kako bi razgovarali o povećanju humanitarne pomoći ukrajinskom narodu, izjavio je Dujarric, a prenosi Xinhua.

Rusija je u Ukrajini pokrenula “specijalnu vojnu operaciju” za “denacizaciju” i “demilitarizaciju” svog susjeda. Zapad je uveo opsežne sankcije Rusiji kako bi je prisilio da prekine rat koji je ubio tisuće i protjerao milijune Ukrajinaca iz njihovih domova, uključujući preko 5 milijuna u susjedne zemlje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI