ESTONIJA: Najveća vježba američke vojske u posljednjih 25 godina

Prema saznanjima estonskog medija Delfi.ee započinju velike vojne vježbe u Estoniji, kao dio najvećih vojnih vježbi američke vojske na europskom tlu u zadnjih 25 godina pod nazivom Defender Europe 2021 te bi one trebale obuhvatiti 16 zemalja, a u njima će sudjelovati oko 30 tisuća vojnika iz SAD-a i NATO saveza.

Osim na tlu Estonije održavat će se i u Rumunjskoj i Bugarskoj te su sinoć deseci salvi višecjevnih raketnih sustava, koji pripadaju 41. kopnenoj topničkoj brigadi američke vojske, označili aktivnu fazu spomenute vježbe NATO saveza koja predstavlja uvježbavanje brzog vojnog odgovora.

Na dan 7. svibnja, bliže ponoći, u uvjetima što bližim borbenim, 82. američka zrakoplovna divizija sletjet će na spomenutu zračnu luku te će stotine padobranaca sudjelovat će u operaciji, uz to će iz zrakoplova biti izbačena i teška oprema, a jezgra zračne jedinice prebacuje se u Estoniju iz američke savezne države Sjeverne Karoline.


U popodnevnim i večernjim satima 8. svibnja, postrojbe američke vojske uvježbavat će prebacivanje vojnika helikopterima s aerodroma Nurmsi na središnji domet obrambenih snaga dok je trenutačno u estonskoj zračnoj bazi Amari raspoređen rekordan broj zrakoplova: vojno-transportni zrakoplovi, zračni tankeri, jurišni i transportni helikopteri.

Ova estonska faza vojne vježbe završit će 14. svibnja.Facebook Comments

Loading...
DIJELI