EUROPARLAMENTARCI APELIRAJU: ‘Njemačka treba uvesti embargo na ruske energente’

Foto: Monasse/Guliver Image

Najavljuje se da će Europska unija uvesti šesti paket sankcija kasnije ovog tjedna, a skupina zastupnika iz svih političkih stranaka u Europskom parlamentu pozvala je Njemačku da uvede embargo na uvoz ruskih energenata, piše Anadolu Agency, a prenosi Geopolitika.News.

U pismu od subote koje je objavio Politico News, 50 zastupnika u Europskom parlamentu zahtijevalo je od njemačkog kancelara Olafa Scholza da potakne članice Europske unije na uvođenje strogih sankcija na uvoz ruskih energenata.

“Njemačka i Europska unija ne bi se smjele pokazati ranjivima na Putinove ucjene. Stoga, tražimo od njemačke vlade da zauzme stav o pravoj strani povijesti”, poručili su potpisnici, koji predstavljaju većinu zemalja EU-a i cijeli politički spektar Europskog parlamenta.

U pismu tvrde da blok dnevno isplaćuje 800 milijuna eura u džepove ruskog predsjednika Vladimira Putina, pomažući u financiranju njegovog ratnog stroja, dodajući da će, ako se to nastavi, Europska unija platiti preko 200 milijardi eura do kraja godine.

Komentirali su njemačku zabrinutost oko ozbiljnog gospodarskog pada, koji bi navodno uzrokovalo uvođenje embarga na naftu, izjavom da su procjene ekonomskih troškova “vrlo precijenjene”. U pismu se tvrdi da bi smanjenje uvoza nafte i naftnih derivata iz Rusije rezultiralo gubitkom BDP-a od 0,5 do 3% u Njemačkoj, dok bi u Rusiji izazvalo pad od 30 do 40%.Uz to, potpisnici ističu da se Njemačka protivila energetskim sankcijama “čak i nakon što je svjedočila masakru u Buči“ te sumnjaju da “ponosna njemačka nacija, koja snažno podržava Ukrajinu” podržava stav političkog vrha.

“Čvrsto vjerujemo da Njemačka može povesti ostatak država članica Europske unije da prevladaju trenutni politički zastoj i odmah provedu ruski energetski embargo”, zaključili su zastupnici u pismu.

Prema medijskim izvješćima, očekuje se da će Europska unija usvojiti svoj šesti krug sankcija protiv Rusije ovog tjedna, iako ovaj paket, kao i njegovi prethodnici, ne uključuje embargo na naftu i plin.

Europska unija dodijelila je 1,5 milijardi eura vojne potpore Ukrajini i usvojila pet paketa sankcija od početka rata 24. veljače. Paketi uključuju restriktivne mjere usmjerene na pojedince, uključujući predsjednika Putina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, oligarhe i vojne časnike. Europska unija također je zabranila uvoz ugljena i izvoz luksuzne robe u Rusiju te su ruske i bjeloruske banke isključene iz međunarodnog platnog sustava SWIFT, piše Anadolu Agency.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI