EUROPI PRIJETI NOVI MIGRANTSKI VAL: Mađarska produžuje ‘krizno stanje’

Zbog rastućeg migracijskog pritiska na granici i očekivanog novog vala izazvanog razvojem događaja u Afganistanu mađarska vlada je odlučila za šest mjeseci produžiti “krizno stanje”, priopćio je Vladin informacijski centar, a prenio AP.

Dodaju da se migracije prema Europi povećavaju na kopnu i na moru, a broj pokušaja ilegalnog prelaska povećava se i na mađarskoj granici.

Mađarske su vlasti ove godine registrirale više od 60.000 ilegalnih migranata na granici, što je preko trostruko više od broja u prvih osam mjeseci 2020. godine, kažu se u priopćenju.


Policija je u posljednje vrijeme u prosjeku privodila 300 migranata dnevno, ističe Informacijski centar, dodajući da migranti s balkanske rute sve više pokušavaju nasilno ući u Mađarsku i “redovito napadati policajce koji štite granicu” .

Kazali su kako je samo ove godine na mađarskoj južnoj granici otkriveno više desetaka tunela te naveli podatak kako se i broj krijumčara ljudi koje su vlasti uhvatile utrostručio u odnosu na prošlu godinu.“Ekonomski problemi uzrokovani pandemijom koronavirusa i razvojem situacije u Afganistanu potaknut će novi migracijski val koji će islamskim ekstremistima pružiti priliku da uđu u srce Europe”, stoji u priopćenju.

Zaključuju da se mađarska vlada drži svoje “otvorene i nedvosmislene” migracijske politike. Krizno stanje prvi put je uvedeno u ožujku 2016., a dosad je nekoliko puta produljivano.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI