FRANCESCO ROCCA O MIGRACIJI: ‘Europa ima dvostruki standard u politici migracija’

Foto: Francesco Rocca (Salvatore Di Nolfi/Guliver Image)

Čelnik najveće svjetske humanitarne mreže u ponedjeljak je optužio Europu za njezin “dvostruki standard” u politici migracija, izvještava Anadolu Agency, objavio je portal Geopolitika.news.

Brzo prihvaćanje Ukrajinaca koji bježe od ruskih napada, što je u suprotnosti s manjkom dobrodošlice za ljude koji bježe od nasilja u Africi, na Bliskom istoku i drugdje, dovodi u pitanje europski “dvostruki standard” za migrante, rekao je Francesco Rocca, predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji, Rocca je rekao kako ne misli da “postoji ikakva razlika” između nekoga tko bježi iz istočne ukrajinske regije Donbas i nekoga tko bježi od ekstremističke skupine Boko Haram u Nigeriji.

“One koji bježe od nasilja, one koji traže zaštitu, treba tretirati jednako”, istaknuo je Rocca. Rekao je da postoji “moralni imperativ” da se pomogne ljudima koji pobjegnu od nasilja i prevrata, a “politički, javni i humanitarni odgovor na ukrajinsku krizu pokazao je što je moguće kada su humanost i dostojanstvo na prvom mjestu, kada postoji globalna solidarnost”.

“Nadali smo se da će ukrajinska kriza biti prekretnica u europskoj migracijskoj politici”, rekao je Rocca.“Ali, nažalost, to nije bio slučaj”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI