GLAVNI RAVNATELJ ILO-a: ‘Potrebno je ukinuti dječji rad zbog njegova pogubnog utjecaja na prava i dobrobit djece’

Foto: Zeyn Afuang/Unsplash

Više od 160 milijuna djece diljem svijeta sudjeluje u dječjem radu, navodi se u izvješću koje su objavile Međunarodna organizacija rada (ILO) i UNICEF-ova agencija za djecu, izvještava Anadolu Agency, piše portal Geopolitika.news.

U izvješću su ILO i UNICEF upozorili da bi se bez strategija pomoći, broj djece u dječjem radu do kraja ove godine mogao povećati za 8,9 milijuna zbog rasta siromaštva i povećane ugroženosti.

Djeci je potrebna socijalna zaštita, koja smanjuje obiteljsko siromaštvo i ranjivost, kako bi se direktno utjecalo na kritične pokretače dječjeg rada, navodi se u izvješću.

Dvije organizacije pozvale su na zatvaranje jaza u pokrivenosti socijalnom zaštitom za 1,5 milijardi djece širom svijeta koja još uvijek nisu uzdržavana obiteljskim ili dječjim novčanim naknadama.

“Postoji mnogo razloga za ulaganje u univerzalnu socijalnu zaštitu, ali ukidanje dječjeg rada mora biti jedan od najsnažnijih, s obzirom na njegov poguban utjecaj na prava i dobrobit djece”, rekao je Guy Ryder, glavni ravnatelj ILO-a.Facebook Comments

Loading...
DIJELI