GRČKA IMA PORUKU ZA TURSKU: ‘Približavamo se našim granicama suzdržanosti i strpljenja’

Foto: Uwe Koth/Guliver Image

Grčka je upozorila Tursku da doseže granice suzdržanosti i strpljenja nakon razdoblja intenzivnih turskih provokacija, uključujući prelete zrakoplova i zahtjeve za demilitarizacijom grčkih otoka, piše danas grčki portal Greek Reporter, a prenosi Geopolitika.news.

“Učinit ćemo sve što je potrebno kako bismo obranili i zaštitili naša suverena prava Približavamo se našim granicama suzdržanosti i strpljenja (u odnosu na Tursku)”, izjavio je prošlog ponedjeljka grčki ministar obrane Nikos Panagiotopoulos.

Govoreći na godišnjoj sigurnosnoj konferenciji GLOBSEC, održanoj u Bratislavi, grčki ministar je je razočaranje Atene ponašanjem Ankare.

“Osjećamo se čudno imati saveznika (u NATO savezu, op. GN.) koji nam prijeti ratom ako odlučimo uporabiti jedno od naših zakonskih prava prema međunarodnom pravu kako bismo proširili naše teritorijalne vode preko šest nautičkih milja). Prijetnja ratom od jednog saveznika drugom? Ne želim imati takve saveznike”, kazao je Nikos Panagiotopoulos.

Prema njegovim riječima, Grčka odbija smatrati “saveznikom” državu koja svaki dan čini više od 40 povreda grčkog zračnog prostora.“To nisu samo upadi u naš zračni prostor, već i preleti naselja. Ponekad se takvi letovi obavljaju noću. Pitam se zašto?… Ovo su ne samo neprihvatljive situacije, već i potpuno apsurdne”, izjavio je grčki ministar obrane.

Da je stanje između dviju susjednih država i saveznica u Sjevernoatlantskom savezu krajnje zategnuto svjedoče i riječi šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglu, kada je 31. svibnja kazao da se njegova zemlja povlači iz zajedničkog mehanizma s Grčkom zbog “neprijateljskih” izjava premijera Kyriakosa Mitsotakisa i “nedosljednog” stava Atene.

S druge strane, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bio je još oštriji kada je prije toga kazao kako za njega grčki premijer Mitsotakis “više ne postoji”, nakon što je tijekom posjeta SAD-u govorio protiv Turske, pozvavši Kongres da ne dozvoli prodaju višenamjenskih lovaca F-16 Ankari.

Tako, kao što se međusobno ponašaju Grčka i Turska – saveznici ne postupaju. To je prilično veliki problem za južno krilo NATO saveza, prije svega neriješeni teritorijalni sporovi. Preciznije, turske aspiracije na pojedine dijelove Egejskog mora i – ne manje važno, njihovo skriveno bogatstvo ugljikovodika. Imati ih pod svojim nadzorom u sadašnjem geopolitičkom i geoenergetskom trenutku Europe i svijeta – neprocjenjivo!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI