I DALJE PROBLEMI S TRANZITOM UNATOČ DOGOVORU S EU? Moskva tvrdi da trgovina s njezinim udaljenim teritorijem ne bi trebala biti predmet ograničenja

Foto: Andrew Keymaster/Unsplash

Ruska baltička eksklava Kalinjingrad suočava se s kvotama koje je uvela Europska unija za sankcioniranu robu koju može uvoziti preko Litve iz kopnene Rusije ili Bjelorusije, rekao je u utorak guverner regije, a prenosi Reuters, piše portal Geopolitika.news.

Litva je razbjesnila Moskvu u lipnju zabranom kopnenog tranzita robe poput betona i čelika u Kalinjingrad nakon što su EU sankcije protiv njih stupile na snagu. Kao dio dogovora postignutog u srpnju, EU je nametnula ograničenja na količinu takve robe koja prelazi kopnom između Kalinjingrada i kopnene Rusije ili Bjelorusije, na temelju prosječnih količina u posljednje tri godine, kako bi spriječila da se Kalinjingrad koristi za izbjegavanje sankcija.

Guverner Kalinjingrada Anton Alikhanov procijenio je da ograničenja dopuštaju Rusiji da otpremi oko 500 tisuća tona sankcionirane robe ukupno u oba smjera svake godine. No, rekao je da su neke kvote već dosegnute, što Kalinjingradu onemogućuje, na primjer, uvoz cementa iz Bjelorusije – čija je količina uvoza prije iznosila oko 200 tisuća tona godišnje.

Moskva tvrdi da trgovina s njezinim udaljenim teritorijem ne bi trebala biti predmet ograničenja.

 Facebook Comments

Loading...
DIJELI