I OVO JE MALO IZNENAĐENJE? Putin Bidenu predlagao korištenje ruskih baza u svezi Afganistana

Tijekom summita u Ženevi 16. lipnja, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je američkog predsjednika Joea Bidena na zajedničku koordinaciju akcija u svezi Afganistana, navodi medijKommersant.

Ta bi suradnja predviđala mogućnost korištenja ruskih vojnih baza u Tadžikistanu i Kirgistanu.

Kako se navodi, američka strana još nije pristala na ovaj prijedlog, iako je sa stajališta navedenih ciljeva Washingtona u Afganistanu on vrlo koristan.


„Ako bi Amerikanci bili zainteresirani samo za to da prate stanje u Afganistanu, oni bi prihvatili ovaj prijedlog. Ali oni još nisu dali nikakav odgovor, što navodi na misao da, moguće, oni imaju posve druge ciljeve“, kazao je izvor ruskog medija.

U Tadžikistanu se nalazi 201. ruska vojna baza, najveća izvan ruskog teritorija, čiji su garnizoni razmješteni u Dušanbeu i Bohtaru. U sastavu baze nalaze se ruske zračne snage, motorizirano topništvo, raketni sustavi i obavještajne postrojbe.U Kirgistanu se nalazi ruska zračna baza Kant, otvorena 2003 .g. i u kojoj su razmješteni uglavnom lovci Su-25 i helikopteri Mi-8MTV.

Također podsjećamo kako je Pentagon nedavno objavio kako traži mogućnost za otvaranje svoje baze u državama Srednje Azije, susjednima Afganistana. To je vjerojatno i razlog šutnje na navedeni ruski prijedlog. Međutim, za sada niti jedna od zemalja Srednje Azije iz sastava bivšeg SSSR-a nije dala dozvolu za stacioniranje američkih snaga na svom teritoriju, a isto je kategorički odbio i Pakistan. O Iranu ili Kini, kao afganistanskim susjedima, po tom pitanju suvišno je i govoriti.

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI