IAEA TRAŽI OD RUSIJE POVLAČENJE IZ ZAPOROŽJA: Od njih 35, 24 zemlje glasale su za rezoluciju, Rusija i Kina bile su protiv

Foto: Dmytro Smolyenko / Guliver Image

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) donijela je u četvrtak treću rezoluciju od izbijanja rata u Ukrajini, apeliravši na Rusiju da prekine sve akcije u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima, posebno je pozvavši na trenutno povlačenje iz elektrane Zaporožja, prenosi Reuters, objavio je portal Geopolitika.news.

Odbor guvernera te UN-ove agencije broji 35 članova, a kako je doznao Reuters od diplomata koji su glasovali iza zatvorenih vrata, 24 zemlje glasovale su za rezoluciju, Rusija i Kina bile su protiv, dok su Kenija, Namibija, Indija, Pakistan, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Vijetnam bile suzdržane.

“Izražavamo ozbiljnu zabrinutost što Ruska Federacija nije poslušala pozive Odbora da odmah obustavi sve akcije protiv i u nuklearnim objektima u Ukrajini te tražimo da to odmah učini”, piše u tekstu rezolucije.

Odbor je izrazio i zabrinutost zbog neprihvatljivog pritiska i pritvaranja ukrajinskog operativnog osoblja u nuklearnoj elektrani Zaporožja, kao i opetovanih prekida vanjske opskrbe električnom energijom nakon granatiranja u okolnom području.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI