INDIJA I KINA SE DOGOVORILE: Povlače vojsku s točke kontakta u istočnom Ladakhu

Zbog visoke granice u planinskom lancu Karakorum između Kine i Indije, dvije najmnogoljudnije države na svijetu vode spor od 1950-ih.

Kina i Indija su, nakon rata 1962., dogovorile Liniju stvarne kontrole (LAC) u istočnom Ladakhu, granicu oko koje su se tada složili prvi premijer Narodne Republike Kine, Zhou Enlai i prvi premijer Republike Indije, Jawaharlal Nehru.

Područje doline rijeke Galwan u ovom području, postalo je dovoljno bitno vojnicima da, njih stotine uđe u sukob 15.6.2020. godine u kojem je ubijeno 20 Indijskih vojnika i nepoznat broj kineskih (Kina tvrdi 5, Indija 43). To je prvi puta da je okršaj između ove dvije države dovede do smrtnog ishoda nakon 45 godina. Vojnici su ušli u blisku borbu u dolini i na strmim terenima koja je trajala šest sati i ušla u noć. Vojnici su koristili kamenje, palice, šake i hladna oružja koja su sami izrađivali. Obje strane tvrde da se nije pucalo.


Područje je postalo bitno jer je Kina htjela poručiti da nije zadovoljna izgradnjom ceste Darbuk–Shyok–DBO koja ide uz samu granicu, a povezuje grad Leh i Daulat Beg Oldi (DBO), sletnu pistu i manju indijsku vojnu bazu.

U području rijeke Galwan, unutar dijela od 120 km granice, postoji bar 10 spornih točaka, piše The Hindu.U onom najspornijem, područje Gogra i područje “Vrućih Izvora”, dogovoreno je povlačenje iz borbenih položaja i vraćanje vojske u baze. Indijska vlada tvrdi da je tamo kontakt vojski bio “licem u lice” od svibnja 2020. Također, povući će “sve postavljene mobilne objekte” uz granicu, dogovoreno je, a prenosi The Hindu.

Do dogovora je došlo tek u dvanaestom krugu pregovora nakon i 9 sati razgovora. Tvrde da su pregovori išli “u dubinsku razmjenu pogleda na sporno područje”, a dogovorene su i sitne pojedinosti u vezi povlačenje koje će biti “međusobno koordinirano i potvrđene od druge strane”, piše u objavi indijskog ministarstva obrane.

Analitičar N.C. Bipindra za Asia Nikkei tvrdi da je znak dobre volje što je povlačenje dogovoreno za ljetnih mjeseci dok su vremenski uvjeti milostivi prema vojnicima u ovom, zimi surovom planinskom lancu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI