ITALIJA UGOVARA UVOZ PLINA: Želi se osigurati od potencijalnog gubitka ruskog plina

Italija, treće po veličini gospodarstvo Europske unije, krenula je kampanju ugovaranja uvoza plina u pokušaju da se osigura od potencijalnog gubitak ruskog plina, piše Business Insider, objavio je portal Geopolitika.news.

Talijanski energetski div Eni potpisao je u srijedu sporazum s državnom egipatskom tvrtkom kako bi dopremili plin u Italiju i Europu. Početkom prošlog tjedna talijanski premijer Mario Draghi posjetio je Alžir, gdje je Eni potpisao sporazum o kupnji dodatnog plina od alžirske državne energetske tvrtke Sonatrach do 2024. godine, objavila je talijanska tvrtka u priopćenju za javnost.

Potpisano je da će iz Alžira stizati plina ekvivalentno 12 posto talijanske potrošnje plina 2021., prema Bloombergu. Alžir već opskrbljuje Europu plinom preko tri plinovoda, od kojih jedan ide u Italiju. Druga dva plinovoda povezana su sa Španjolskom.

Također, prošlog podjednaka odvio se sastanka europskih veleposlanika i nigerijske nacionalne naftne tvrtke kojim je nastojalo “ojačati partnerstvo” u energetskom sektoru, objavila je tvrtka prošlog ponedjeljka na Twitteru.

Draghi bi ovog tjedna trebao otputovati u središnju i južnu Afriku u pokušaju da ugovori uvoz energije iz Republike Kongo i Angole. Ovi potencijalni dogovori, zajedno s dodatnim količinama prirodnog plina koje je Italija već osigurala iz Alžira, mogli bi zamijeniti više od polovice opskrbe koju Italija dobije iz Rusije već 2023., navodi Bloomberg.Facebook Comments

Loading...
DIJELI