IZ NATO-a TVRDE: Ukrajina može dobiti rat

Foto: Mircea Geoana i Annalena Baerbock (Michele Tantussi/Reuters/Guliver Image)

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a u nedjelju je istaknuo kako Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije, izvještava Anadolu Agency, a prenosi Geopolitika.news.

“Brutalna invazija na Rusiju gubi zamah”, kazao je Mircea Geoana novinarima tijekom drugog dana neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu. Ustvrdio je kako su saveznici iz NATO-a pružili značajnu vojnu, financijsku i humanitarnu potporu Ukrajini. “Uz hrabrost ukrajinskog naroda, vojske i naše pomoći, Ukrajina može pobijediti u ovom ratu”, rekao je Geonana.

Ruska ofenziva u ukrajinskoj pokrajini Donbas “izgubila je zamah i značajno zaostaje”, objavila je britanska vojna obavještajna služba u nedjelju. “U trenutačnim uvjetima, Rusija vrlo vjerojatno neće bitno ubrzati svoje napredovanje tijekom narednih 30 dana”, napisala je britanska vojska u svom redovitom izvještaju na Twitteru. Ukrajinske su snage u petak spriječile rusku vojsku da prijeđe rijeku u Donbasu, istočnom području koje obuhvaća regije Luhansk i Donjeck, a koje se nalaze u središtu rata, piše Reuters.

Osim najnovijeg razvoja događaja u Ukrajini, najviši diplomati NATO-a govorit će i o dugoročnoj reformi u pripremi za summit čelnika koji će se održati u lipnju u Madridu, izjavio je Geoana. Naglasio je kako su švedski i finski ministri vanjskih poslova također u subotu sa svojim kolegama iz NATO-a razgovarali o planovima za pridruživanje savezu. Nazvavši dvije zemlje “živim demokracijama” i “najbližim partnerima NATO-a”, rekao je da je “uvjeren” da će, ako dvije zemlje odluče podnijeti zahtjev za članstvo, saveznici pronaći “uvjete za konsenzus” i pozdraviti ih. Ustvrdio je da su ministri vodili “iskrenu i konstruktivnu raspravu” o procesu, prenosi Anadolu Agency.

U izjavi uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u subotu kako je Turska uvijek podržavala politiku otvorenih vrata NATO-a. Međutim, rekao je da Švedska i Finska “otvoreno podržavaju” i surađuju s terorističkim organizacijama poput PKK i YPG, koje nastavljaju pokretati nasilne napade usmjerene na turske vojnike i civile. U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom- odgovorna je za smrt preko 40 000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad . YPG je sirijski ogranak PKK-a.Facebook Comments

Loading...
DIJELI