JAPAN SE SUOČAVA S OZBILJNIM POPULACIJSKIM PROBLEMOM: Premijer najavio poduzimanje hitnih koraka za rješavanje pada stope nataliteta u zemlji

Foto: Jezael Melgoza / Unsplash

Posljednjih godina Japan se suočava s ozbiljnim populacijskim problemom koji utječe na njegovo gospodarstvo i društvo. Stanovništvo zemlje ubrzano stari, sve je više starijih, a sve manje mladih. To je dovelo do smanjenja radne snage i smanjenja broja ljudi koji mogu uzdržavati starije osobe. Osim toga, natalitet u Japanu nizak je dugi niz godina, što zemlji otežava održavanje stabilne populacije, objavio je portal Geopolitika.news.

Japanski premijer Fumio Kishida obećao je u ponedjeljak poduzeti hitne korake za rješavanje pada stope nataliteta u zemlji rekavši da taj problem jednog od najstarijih društava na svijetu treba riješiti “sad ili nikad”, prenosi Reuters.

Japan je posljednjih godina pokušavao potaknuti svoje građane da imaju više djece obećanjima o novčanim bonusima i boljim beneficijama, ali ostaje jedno od najskupljih mjesta na svijetu za odgoj djeteta, prema istraživanjima.

Broj rođenih prošle je godine bio rekordno nizak, prema službenim podacima, te je prvi put pao na manje od 800 tisuća, prijelomni trenutak koji se dogodio osam godine prije no što je vlada očekivala. To je najvjerojatnije ubrzalo daljnji pad broja stanovnika u zemlji u kojoj je prosječna dob 49 godina, najviša u svijetu iza malenog grada-države Monaka.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI