JUŽNOKOREJSKE TVRTKE POTPISALE UGOVOR S POLJSKOM: Izvoz tenkova i haubica

Foto: K2 (Wikimedia Commons)

Dvije južnokorejske tvrtke potpisale su ugovor vrijedan 5,76 milijardi dolara s Poljskom za izvoz tenkova i haubica, objavila je u subotu agencija za nabavu oružja u Seulu, nakon što je Varšava pristala povećati uvoz oružja zbog napetosti s Rusijom, piše Reuters, objavio je portal Geopolitika.news.

Ugovor, potpisan u Poljskoj u petak, dio je dosad najvećeg južnokorejskog dogovora o oružju, sklopljenog prošlog mjeseca s Poljskom, koja nastoji pojačati svoju vojsku suočena s ruskom invazijom na susjednu Ukrajinu.

Hyundai Rotem Co. će isporučiti tenkove K2 Black Panther, a Hanwha Defense, obrambena jedinica Hanwha Corpa, poslat će K9 samohodne haubice u Poljsku, rekla je Uprava za program obrambene nabave (DAPA). Strane nisu objavile vrijednost cjelokupnog posla, koji južnokorejski mediji procjenjuju na do 20 trilijuna wona (15 milijardi dolara).

“Budući da je obrambeni izvoz iznimno važan u smislu dijeljenja sustava naoružanja, uzajamne logističke potpore i jačanja sigurnosnih saveza, očekuje se da će ovaj izvozni ugovor pridonijeti našim naporima da izgradimo solidarnost s europskim zemljama i proširimo granice naših sigurnosnih sposobnosti”, ističe se u izjavi DAPA-e.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI