KINA NAJAVLJUJE MODERNIZACIJU ORUŽJA: Ujedno poziva SAD i Rusiju da smanje svoje zalihe

Kina je u utorak izjavila da će nastaviti “modernizirati” svoj nuklearni arsenal, ali je ujedno pozvala Sjedinjene Američke Države i Rusiju da smanje svoje zalihe. Do najave Peking dolazi samo dan nakon što su globalne nuklearne sile u zajedničkom priopćenju najavile da će spriječiti širenje takvog oružja, piše portal Geopolitika.news.

U rijetkoj zajedničkoj izjavi u kojoj su ostavljene po strani rastuće napetosti između Zapada i Istoka, SAD, Kina, Rusija, Britanija i Francuska ponovno su potvrdile svoj cilj stvaranja svijeta slobodnog od atomskog oružja i izbjegavanja nuklearnog sukoba.

Ovih pet nuklearnih sila također se obvezalo na buduće potpuno razoružavanje što se tiče atomskog oružja, koje se koristilo samo kada je SAD bombardirao Japan na kraju Drugog svjetskog rata.


No, neće biti lako uskladiti tu retoriku sa stvarnošću, posebice u vrijeme pojačanih napetosti između tih istih globalnih sila.

Američka zabrinutost raste zbog kineske vojne modernizacije, posebice nakon što su njezine oružane snage prošle godine objavile da su razvile hipersonični projektil koji može letjeti pet puta brže od zvuka. Pentagon je nedavno promijenio procjenu o brzini širenja kineskog nuklearnog naoružanja.Prema najnovijoj američkoj procjeni taj kineski trend će biti dvostruko brži od prethodne procjene i do 2027. Kina će imati 700 bojevih glava, a postoji mogućnost da do 2030. taj broj naraste na tisuću.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI