Kina pobjeđuje u globalnom ekonomskom oporavku od koronakrize

Kinesko se gospodarstvo vratilo na predpandemijske stope rasta u četvrtom tromjesečju prošle godine, izvan svih očekivanja. O tome piše honkonški medij The South China Morning Post.

Bruto domaći proizvod porastao je za 6,5 ​​posto u posljednjem tromjesečju u odnosu na godinu ranije, gurajući rast BDP-a na 2,3 posto na godišnjoj razini (usprkos golemoj globalnoj i domaćoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa Covid-19 krajem 2018. i cijele prošle godine, op. GN.). To Kinu i dalje ostavlja u ulozi glavnog pokretača svjetskog gospodarstva i potencijalno nadvisuje ono američko i prije nego se to očekivalo.

Oporavak od najvećeg zabilježenog pada osmišljen je tako što je Covid-19 stavljen pod nadzor i primijenjen fiskalni i monetarni poticaj za poticanje ulaganja.

U ponedjeljak, 361 dan nakon početnih zaključavanja, središnja vlada objavila je kako je preokret završen. Nacionalno gospodarstvo sada raste brže nego što je to bilo prije pandemije Covida-19.

2020. g. bila je prva godina u kojoj se gospodarska veličina Kine proširila iznad granice od 100 bilijuna juana (15,43 bilijuna američkih dolara). Kina je također prošle godine prvi put proizvela milijardu tona čelika.I ne manje važno, također je osigurala i povijesni trgovinski sporazuma s 14 azijsko-pacifičkih država ali i investicijski sporazum s Europskom unijom, navodi SCMP.

Dodali bismo: i to sve u vrlo nepovoljnom vanjskom okruženju i stalnim, i sve jačim političkim i sankcijskim pritiscima od strane Washingtona. Ostaje za vidjeti kakvu će politiku prema Kini zauzeti administracija Joe Bidena koja već od sutra poslijepodne i službeno preuzima upravljanje SAD-om u iduće 4 godine.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI