KINA: Spremni smo, zajedno s Rusijom, osigurati demokratizaciju međunarodnih odnosa

Službeni Peking se apsolutno slaže s nedavnom izjavom ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o dosad nezabilježenoj suradnji između NR Kine i Rusije.

“Aktivno podržavamo izjavu gospodina Lavrova. … Kina i Rusija postale su čimbenik koji pruža stabilnost u cijelom svijetu. Spremni smo, zajedno s Rusijom, osigurati demokratizaciju međunarodnih odnosa … i promicati sveopći mirni razvoj.”, istaknuo je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova NR Kine Zhao Lijian.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u utorak je upozorio kako će Rusija, odsad, ako bude potrebno, oštro reagirati na bilo kakve provokacije i neprijateljske korake zapadnih zemalja, ukazavši kako jača linija EU koja obuzdava Rusiju.


Rusija i Kina se teško mogu posvađati i razdvojiti, s obzirom na to kakva im je duga tradicija uzajamnog poštovanaj i suradnje. Stoga i nervoza u zapadnim politički i vojnim krugovima raste.

Osovina Moskva-Peking po Zapad je neugodna u svakom pogledu: geopolitičkom, vojnom, gospodarskom, energetskom i, naravno, geostrateškom. Sjedinjene Države pokrenule su „rat na dvije fronte“ istodobno. U njega uvlače i EU, ali i pokušavaju uvući i svoje partnere u Aziji i Pacifiku. Međutim, niti izbliza nije sve tako jednostavno kako je zamislio tim oko predsjednika Joe Bidena. O tome će biti još dosta govora i na ovom portalu.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI