KREĆU PREGOVORI SAD I RUSIJE OKO UKRAJINE U ŽENEVI: O svemu se oglasili iz EU i NATO-a

Razgovori američkih i ruskih diplomata počinju u ponedjeljak u Ženevi nakon višetjednih napetosti zbog gomilanja ruskih vojnika blizu granice s Ukrajinom, a veterani diplomacije s obje strane nastojat će spriječiti krizu.

Zamjenica državnog tajnika Wendy Sherman suočit će se sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergejom Rjabkovim. Oni zajedno imaju više od pola stoljeća diplomatskog iskustva, piše Reuters.

Sastanak u Ženevi (10. siječnja) samo je jedan od nadolazećih pokušaja pronalaska rješenja ukrajinskoj krizi. Naime, 12. siječnja počinju pregovori u formatu Vijeća NATO-Rusija u Bruxellesu, a dan kasnije oni u formatu OESS-a u Beču.


Američki državni tajnik Antony Blinken obećao je jučer Kijevu da “neće biti pregovora o Ukrajini bez Ukrajine”.

“Spremni smo snažno odgovoriti na daljnju rusku agresiju. Diplomatsko rješenje još je uvijek moguće i poželjno ako ga Rusija izabere”, rekao je Blinken u petak. Russia insists it was deceived after the Cold War and understood that NATO would not expandMjere koje se razmatraju uključuju sankcije Putinovu najužem krugu, otkazivanje kontroverznog ruskog plinovoda Sjeverni tok 2 prema Njemačkoj ili, u najdrastičnijem scenariju, prekid ruskih veza sa svjetskim bankarskim sustavom.Rusija je premjestila gotovo 100 000 vojnika blizu granice s Ukrajinom, ali tvrdi da se ne priprema za invaziju i traži da Zapad ukine potporu ukrajinskoj vladi i zaustavi širenje NATO-a na istok. Washington je već neke zahtjeve Moskve odbacila kao neodržive. Dodatni problem je što Rusija šalje vojnike da uguše protuvladine prosvjede u susjednom Kazahstanu, što je izazvalo zabrinutost u Washingtonu.

Američki pristup bit će “pragmatičan, usmjeren na rezultate”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u srijedu.

“Koje god bilo rješenje, Europa mora biti uključena”, rekla je predsjednica Komisije EU-a Ursula von der Leyen.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg, na sastanku s ministrima vanjskih poslova saveza u petak, rekao je da i dalje postoje stvarni rizici od ruske invazije. No John Herbst, bivši američki veleposlanik u Ukrajini, opisao je povećanje broja ruskih snaga kao “golemi blef” kojim bi Putin želio ishoditi sporazum putem pregovora: “Pokušavaju vidjeti hoće li Bidenova administracija ili Europa trepnuti. Sve dok Bidenova administracija ostane barem toliko snažna koliko je sad vjerojatno je to dovoljno da se odvrati Putina od velikog udara na Ukrajinu, ali ne isključujem nešto manje”.

Matthew Rojansky, direktor instituta Kennan pri Međunarodnom centru za znanstvenike Woodrow Wilson u Washingtonu, rekao je da su pregovori u Ženevi više usmjereni na sprječavanje ubrzanja ukrajinske krize nego na postizanje velikog dogovora i premda je također umanjivao mogućnost invazije punog razmjera, Rojansky je rekao da su rizici ruskog gomilanja stvarni: “Postoji princip Čehova – u prvom činu stavite napunjenu pušku na pozornicu i ona mora opaliti u trećem činu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI