KRENULI OTKAZI ZA NECIJEPLJENJE: Francuska je dosad otpustila 3000 zdravstvenih djelatnika

Foto: Profimedia

Tisuće zdravstvenih radnika diljem Francuske suspendirano je bez otpremnine jer se nisu cijepili protiv Covid-19 prije roka koji je istekao ovaj tjedan, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran.

“Uručeno je oko 3000 otkaza zaposlenicima u državnim domovima zdravlja i klinikama jer se nisu cijepili”, rekao je Veran.

Dodao je kako je “nekoliko desetaka” njih samo podnijelo ostavke jer se nisu htjeli cijepiti. Ministar tvrdi da je to malen udio od ukupno 2.7 milijuna zdravstvenih radnika u državnim i privatnim medicinskim ustanovama. Dodaje da je zbog toga i dalje “osigurana kontinuirana i kvalitetna zdravstvena skrb”.


“Veliki broj ovih suspenzija je samo privremen” i uglavnom se odnosi na pomoćno osoblje, a “vrlo je malo medicinskih sestara liječnika” među onima kojima je rečeno da ne dolaze na posao, rekao je Veran.

Ipak, na temelju podataka pojedinih bolnica, stvarni broj suspendiranih zaposlenika mogao bi biti veći. Pariški bolnički sustav priopćio je da je suspendirano 340 radnika.Predsjednik Emmanuel Macron u srpnju je postavio uvjet osoblju u bolnicama, radnicima u domovima za starije i vatrogascima da do 15. rujna prime barem jednu dozu ili će se suočiti s neplaćenom suspenzijom. Francuska je također uvela “zdravstvenu propusnicu” za ulazak u kafiće, restorane i na mnoga druga javna mjesta, što je izazvalo proteste desetaka tisuća ljudi koji tvrde da su diskriminirani.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI