KUDA IDE GRUZIJA? SAD joj odobrile novo oružje, oporba odlazi u Moskvu tražiti zaštitu

Wikimedia Commons

Američka Agencija za obrambenu suradnju odobrila je Gruziji prodaju ručnih protutenkovskih raketnih sustava Javelin i pripadajuće opreme u iznosu od 30 milijuna dolara.

Čelnici gruzijske oporbe istovremeno se spremaju za razgovore u Moskvi, tražeći zaštitu zemlje.

“Predložena prodaja ojačat će vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost SAD-a poboljšanjem gruzijske sigurnosti. Gruzija može lako integrirati ovaj sustav sa svojim oružanim snagama. Gruzija je strateški partner i daje značajan doprinos sigurnosti i stabilnosti u regiji. Sustav Javelin pomoći će Gruziji ojačati obranu i zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Predložena prodaja… neće promijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji”, stoji u priopćenju američke Agencije za sigurnosnu i obrambenu suradnju.


Amerikanci navode kako je Gruzija zatražila kupnju 82 vođena projektila Javelin i 46 lansera. Glavni isporučitelji trebao bi biti Raytheon/Lockheed Martin Javelin Joint Venture iz Orlanda na Floridi i Tucsona u Arizoni.

Međutim, ne gledaju svi u Tbilisiju blagonaklono na ovakve akvizicije, vjerojatno poučeni iskustvom iz kratkog, trodnevnog rusko-gruzijskog rata iz kolovoza 2008. g. nakon prethodnog napada gruzijske vojske na svoju odmetnutu regiju Sjevernu Osetiju i njeno administrativno središte Chinvali, kada je gruzijska vojska od ruskih postrojbi doživjela potpuni krah, a Južna Osetija nakon toga, skupa s Abhazijom, proglasila nezavisnost od Gruzije koju je Moskva odmah priznala. Dakle, otvorena prozapadna politika i oštra politika sukoba s velikim ruskim susjednom Gruziju je skupo koštala, nešto slično kao i Ukrajinu.Teško je vjerovati kako će joj “Javelini” previše pomoći u vraćanju svojih odmetnutih regija, a osim toga ne radi se o nikakvim američkim poklonima za odanost Tbilisija, već “skupim igračkama” za ionako posrnulo gospodarstvo – poput mnogih drugih dodatno izloženo i krajnjoj neizvjesnosti daljnjim razvojem stanja oko pandemije Covida-19.

Tako čelnica gruzijske oporbene stranke Savez domoljuba Gruzije Irma Inashvili, koja je nedavno objavila otvoreno zajedničko pismo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, namjerava posjetiti Moskvu radi sastanaka s ruskim političarima.

“Sastat ću se sa zamjenicima, i ne samo sa zamjenicima, ako postoji takva spremnost s njihove strane. Također ću se sastati s osobama na različitim političkim položajima radi zaštite naše zemlje”, citirao je gruzijsku političarku medij Sputnjik Gruzija.

Ona je također objasnila motive otvorenog pisma Putinu, kojeg su potpisala 42 politička, javna i vojna čelnika Gruzije.

“Uputili smo otvoreno pismo predsjedniku Ruske Federacije; da – spremni smo za dijalog na svim razinama, a ovo pismo potpisuju vrlo utjecajni ljudi koji su uvijek dominirali politikom i izgovarali svoju riječ posljednjih 30 godina. U njemu, zamjenici, generali i svi potpisnici dobro razumiju vrijednost mira, svi su vidjeli rat”, naglasila je Irma Inashvili.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI