Lavrov: Japan mora priznati rezultate 2. svjetskog rata i puni ruski suverenitet nad Kurilima

„Prvi korak, kojeg se mora učiniti – nije na nama, već na Tokiju. To mora biti potpuno, bespogovorno priznanje rezultata Drugog svjetskog rata, uključno i suverenitet Rusije nad svim Kurilskim otocima. Mi čekamo kada će naše japanske kolege shvatiti tu situaciju jer je Japan jedina država u svijetu koja nije priznala rezultate Drugog svjetskog rata, iako se priključila UN-u, ratificirajući statut te organizacije, u kojoj su ti rezultati nazvani zaključenim i ne podliježućim ponovnom razmatranju“, naglasio je u utorak, 5. veljače, ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov.

Dogovor dviju država oko ubrzanja pregovra o zaključivanju mirovnog sporazuma postignut je od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina i japanskog premijera Shinzoa Abe u studenom 2018.g. u Singapuru. Na summitu G-20 u Buenos Airesu, održanom 1. prosinca, čelnici dviju zemalja su prigodom međusobnog susreta izjavili o osnivanju novog pregovaračkog formata, kojeg će predvoditi ministri vanjskih poslova Rusije i Japana.

Međutim, posljednjih se tjedana zaoštrila politička i medijska retorika između Moskve i Tokia koja je pridonijela i porstu napetosti vezano uz daljnje vođenje spomenutih pregovora. O tome smo i danas pisali, komentirajući najnovije natpise japanskih medija o potrebi za američkim postavljanjem proturaketnih sustava na južno-kurilske otoke zbog opasnosti od sjevernokorejskih balističkih projektila (vidi poveznicu ispod teksta). Čini se kako i ova današnja izjava ruskog šefa diplomacije, kao i prije toga izjava japanskog premijera Abea o japanskom suverenitetu nad sva četiri najjužnija otoka Kurilskog arhipelaga, iznova „cementiraju“ prijašnje, nepopustljive stavove dviju zemalja iz proteklih desetljeća, pa se dugo iščekivano sklapanje sporzuma iz novonastale perspektive ne čini ni malo optimističnom opcijom.

Japanski mediji Južne Kurile nazvali idealnim mjestom za razmještaj američkih sustava PZO 

Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI