LAVROV OCIJENIO SUMMIT U MADRIDU I NEMA DOBRE RIJEČI: ‘Washington nastoji oslabiti Rusiju i EU, NATO očekuje bezuvjetnu poslušnost svih država’

Foto: Guliver Image/ Cengiz Gumrukcu DepoPhotos

Summit NATO-a u Madridu još jednom je pokazao da zemlje članice NATO-a očekuju bezuvjetnu poslušnost svojoj volji od svih država, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare s bjeloruskim kolegom Vladimirom Makeijem.

“Vjerujem da je svima očito što očekuju. Oni se ne libe pričati o tome, a to su još jednom rekli jučer na samitu NATO-a u Madridu. Od svih država očekuju bezuvjetnu poslušnost njihovoj volji, što odražava njihove egoistične interese – prvenstveno interese SAD-a”, rekao je Lavrov.

Istaknuo je da moderna Europa, koju predstavlja Europrska unija, gubi svoju neovisnost ili one znakove neovisnosti koje je imala, te se potpuno pokorava stavovima koje nameće SAD. “Uključujući i područje ekonomskih sankcija, odbijanjem ruskog uvoza i uništavanjem logističkih i financijskih lanaca za čije su uspostavljanje bila potrebna desetljeća”, dodao je Lavrov.

“Ako pogledamo postojeći popis sankcija – to je zanimljiva analiza, preporučujem da to učinite – ako usporedite sankcije koje su europske države uvele Rusiji i Bjelorusiji i one koje je uveo SAD; shvatite da SAD, u osnovi, izbjegava sankcioniranje u područjima koja će ozbiljno naštetiti njihovom gospodarstvu”, rekao je ministar vanjskih poslova. “Ipak, i oni imaju negativan učinak od svojih postupaka, ali Europa trpi mnogo više.”

Prema Lavrovu, Washington nastoji “ne samo oslabiti Rusiju, nego i oslabiti Europsku uniju kao konkurenta SAD-u”. 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI