LE PEN IZNIJELA SVOJU IDEJU I KAKO ONA TO VIDI: Želi približavanje NATO-a i Rusije no najavljuje i još jedan potez

Foto:Wikimedia Commons

Marine Le Pen, veteranka francuske desnice, koja će se 24. travnja suočiti s predsjednikom Emmanuelom Macronom u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora, kazala je da bi trebalo doći do “strateškog približavanja” između NATO-a i Rusije nakon završetka rata, prenosi AFP.

“Čim rusko-ukrajinski rat završi i bude riješen mirovnim sporazumom, pozvat ću na provedbu strateškog približavanja NATO-a i Rusije”, rekla je Le Pen na konferenciji za novinare prepunoj međunarodnih novinara.

Pobjeda Le Pen, koja nije nemoguća s obzirom na podjednak broj glasova, odjeknula bi Europom i preko Atlantika i uvela velike promjene u međunarodnim odnosima. Pobjeda Le Pen dovela bi u Elizejsku palaču predsjednicu koja je otvoreno euroskeptična, a ranije nije skrivala divljenje prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Le Pen je ipak promijenila stav prema Rusiji od početka rata i rekla da je Ukrajina “neovisna”.

Konferenciju za novinare, osmišljenu da predstavi Le Pen kao vjerodostojnu figuru na globalnoj pozornici, nakratko je prekinuo prosvjednik koji je mahao zajedničkom fotografijom Le Pen i Putina u obliku srca, kojeg su zaštitari brzo izvukli s konferencije. Le Pen je naglasila da bi bolje veze s Rusijom također spriječile Moskvu da se previše približi Kini.

Također je potvrdila svoju namjeru da ponovi korak Francuske iz 1966. godine o napuštanju integriranog vojnog zapovjedništva NATO-a, dok se bi se Francuska i dalje pridržavala ključnog NATO članka 5. o međusobnoj zaštiti. “Ne bih stavila naše postrojbe ni pod integrirano zapovjedništvo NATO-a niti pod buduće europsko zapovjedništvo”, rekla je, dodajući da odbija bilo kakvu “podložnost američkom protektoratu”. Le Pen je također rekla da želi zadržati bliske odnose s Njemačkom, ali je upozorila da između dvije zemlje postoje strateške razlike, što bi značilo prekidanje niza zajedničkih francusko-njemačkih vojnih programa. Posebno je bila kritična prema bliskim bilateralnim vezama koje je stvorila njezina politička suparnica i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel. Tvrdi da bi “prekinula slijeđenje Macron-Merkel modela francuske sljepoće prema Berlinu”.Što se tiče EU, Le Pen je jasno dala do znanja da bilo kakav “Frexit” po modelu izlaska UK iz EU nije njezin plan. No, ustvrdila je da se francuska predviđanja da će Brexit donijeti “kataklizmu za Engleze” nisu obistinila. “Britanci su se riješili briselske birokracije, koju nikada nisu mogli podnijeti, kako bi prešli na ambiciozni projekt globalne Britanije”, rekla je. No, dodala je: “Ovo nije naš projekt. Želimo reformirati EU iznutra.” U kampanji 2022. Le Pen je odustala od svojih prijedloga da napusti euro kao valutu ili napusti EU. “Nitko nije protiv Europe”, rekla je. “Ne bih da prestanemo plaćati francuski doprinos EU, ali ga želim umanjiti”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI