LIBANON PRED PONOROM: U sukobima između frakcija šest osoba je ubijeno, a deseci su ranjeni

Screenshot Youtube/Telegraph

Libanon se priprema pokopati žrtve smrtonosnog okršaja između frakcija prilikom prosvjeda u organizaciji pokreta Hezbolah i Amal.

Pucnjava se satima mogla čuti u središnjem Beirutu, a lokalno stanovništvo tvrdi da je događaj “oživio duhove građanskog rata”.

Šest osoba je ubijeno, a deseci su ranjeni kada je netko s krovova zapucao na šijitske prosvjednike koji su zahtijevali smjenu suca Tareka Bitara koji je istraživao prošlogodišnju lučku eksploziju.


Šijitski pokreti Amal i Hezbolah koji su organizirali prosvjed ispred Palače pravde optužili su kršćansku stranku Libanonska snaga (LF) da je izazvala kaos i potakla snajpersku paljbu na demonstrante.

Na naslovnoj stranici dnevnog lista Al-Akhbar, koji je blizak Hezbolahu, bio je portret vođe LF-a Samira Geagee kako nosi uniformu Adolfa Hitlera s naslovom “Nema sumnje”.“Samir Geagea, vi ste prvi saznali što se dogodilo jučer jer ste planirali, pripremili i izvršili veliki zločin”, napisale su novine.

LF je oštro poriče bilo kakvu umiješanost u ubojstva. Danas je na ulicama uočljiva snažna vojna prisutnost zbog straha od eskalacije. Jučer su, pak, stotine militanata Amala i Hezbolaha  napunili ulice oko Tayouneha, žarišta građanskog rata u blizini mjesta gdje se dogodio napad iz travnja 1975. koji se predstavlja kao okidač krvavog, slojevitog i 15 godina dugog građanskog rata.

Jedna od šest ubijenih osoba bila je majka petero djece pogođena zalutalim metkom u glavu u njezinoj kući. Francuska, SAD i UK pozivaju na smirenost, ali i inzistiraju da se omogući nesmetano nastavljanje istrage lučke eksplozije. Libanon je od lučke eksplozije u političkoj krizi, zahvaćen gladi, problemom vodoopskrbe i električne energije, a hiperinflacija je toliko izrazita da ljudi kupuju kruh s debelim svežnjevima novčanica, piše Geopolitika.news.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI