MOGUĆA ORUŽANA ESKALACIJA? Poljski premijer upozorava kako bi migrantska kriza mogla dovesti do nečeg ‘puno goreg’

Screenshot Twitter

Poljski premijer Mateusz Morawiecki upozorio je u nedjelju da bi migrantska kriza na bjeloruskoj granici mogla biti uvod u “nešto puno gore”, a poljska granična straža upozorava kako bjeloruske snage još uvijek prevoze migrante na granicu.

Europska unija optužuje Bjelorusiju da je dovezla tisuće ljudi s Bliskog istoka i tjerala ih da pređu u članice EU i NATO-a Poljsku, Litvu i Latviju, kao odgovor na europske sankcije.

Minsk, koji poriče da je poticao krizu, u četvrtak je očistio migrantski kamp u blizini granice i počeo vraćati neke ljude u Irak, dok su Poljska i Litva izvijestile o manjem broju pokušaja prelaska njihovih granica posljednjih dana.


No, Morawiecki je upozorio da je kriza daleko od kraja jer je u nedjelju obišao Estoniju, Litvu i Latviju kako bi razgovarao o situaciji.

Anketa koju je u nedjelju objavio poljski dnevnik Rzeczpospolita kaže da je 55 posto Poljaka zabrinuto da bi kriza na granici mogla eskalirati u oružani sukob.“Mislim da stvari koje se odvijaju pred našim očima, ovi dramatični događaji, mogu biti samo uvod u nešto mnogo gore”, rekao je Morawiecki u Vilniusu, prenosi Reuters.

Istaknuo je povećanu rusku vojnu prisutnost u blizini Ukrajine, kao i u Bjelorusiji i ruskoj enklavi Kalinjingrad koja graniči s Poljskom i Litvom, kao “instrumentom koji bi se mogao izravno koristiti za izravan napad”.

Situacija u Afganistanu nakon talibanskog preuzimanja “mogla bi se iskoristiti kao sljedeća faza migracijske krize”, rekao je Morawiecki.

Osim poljskih zabrinuti su i dužnosnici Litve, na koje je Lukašenko također poslao horde ilegalnih emigranata.

Litvanska premijerka Ingrida Simonyte upozorila je europske partnere da ne ignoriraju bjeloruske susjede, nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel dvaput nazvala Lukašenka u potrazi za rješenjem humanitarne krize.

“Za nas je vrlo važno da se svi razgovori (s Bjelorusijom) koordiniraju s Litvom, Poljskom i Latvijom, koje su predvodnici hibridnog napada, i da se ne donose odluke koje ne rješavaju situaciju iz temelja”, rekla je Simonyte nakon sastanka s Morawieckim u nedjelju.

Francuski ministar vanjskih poslova rekao je kako Rusija mora izvršiti pritisak na svog saveznika Bjelorusiju da okonča migrantsku krizu.

Poljska upozorava kako Minsk nastavlja kamionima prevoziti stotine stranaca na granicu, gdje se vjeruje da je oko 10 migranata umrlo u hladnoj zimi.

Desetak migranata iz Iraka, govoreći u subotu za litavski novinski portal DELFI o granici s Bjelorusijom, reklo je da su ih tamo nasilno dovezli vojnim kamionima bjeloruski dužnosnici, koji su ignorirali njihovu želju da se vrate u Irak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI