MOGUĆI DOGOVOR BIDENA I PUTINA? Oko nerazmještanja nuklearnog oružja u Ukrajini

Wikimedia Commons

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je mogućnost postizanja nekih sporazuma s Rusijom u vezi nerazmještanja strateškog oružja u Ukrajini, piše portal Geopolitika.news.

“Dvije stvari mi je Putin rekao da želi. Jedna je da Ukrajina nikada ne bude dio NATO-a, a druga: da neće biti strateškog oružja u Ukrajini. Možemo nešto učiniti oko drugog zahtjeva”, rekao je američki čelnik na konferenciji za novinare, ističući da se od Moskve očekuju recipročni koraci, prenosi Reuters.

“U vezi prvog zahtjeva, imamo niz ugovora, međunarodnih i europskih, koji sugeriraju da možete birati s kim želite biti”, istaknuo je američki predsjednik sugerirajući da ne želi pregovarati oko isključenja mogućnost o Ukrajini u NATO savezu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 17. prosinca 2021. prijedlog sporazuma o sigurnosnim jamstvima između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Rusko-američke konzultacije o ovom pitanju održane su u Ženevi 10. siječnja, nakon čega je uslijedio sastanak Vijeća Rusija-NATO u Bruxellesu 12. siječnja i sjednica Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beču 13. siječnja. Niti jedan od sastanaka nije urodio rezultatom koji bi smirio napetosti.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI