MOSKVA KAO DIPLOMATSKO SREDIŠTE SVIJETA: Razgovarali ruski i američki državni dužnosnici

Wikimedia Commons

Moskva se ovih dana pretvara u pravo diplomatsko središte svijeta, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pri tom ima krajnje popunjenu satnicu što osobnih sastanaka, što telefonskih razgovora sa svojim zapadnim kolegama, piše portal Geopolitika.news.

Njegovoj poslovnoj aktivnosti obvezno treba pridodati i maloprije održan telefonski razgovor s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom na inicijativu američke strane. Glavna tema tog razgovora bila je Ukrajina, ali se razgovaralo i o nastavcima kontakata u skoro vrijeme.

Prema američkom State Departmentu, Blinken i Lavrov razgovarali su o američko-ruskom Dijalogu o strateškoj stabilnosti 10. siječnja, sastanku Vijeća NATO-Rusija 12. siječnja i sastanku Stalnog vijeća OESS-a 13. siječnja. Američki državni tajnik kazao je ruskom kolegi da je potrebno postići deeskalaciju situacije oko Ukrajine uz pomoć diplomacije.

Osim toga, Blinken je kazao da je nemoguće razgovarati o europskoj sigurnosti bez Ukrajine, zemalja NATO saveza i europskih partnera Sjedinjenih Država, objavljuje Interfax.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI