NAJVEĆA KAZNA DO SADA: Napadač s Kapitola dobio 41 mjesec zatvora

Foto: Twitter

Scott Fairlamb koji je snimljen kako udara policajca tijekom napada na američki Kapitol početkom ove godine dobio je u srijedu 41-mjesečnu zatvorsku kaznu.

Fairlamb je snimljen dok urla na policajce prije nego što je jednoga od njih gurnuo i udario šakom u lice. U kolovozu je priznao krivnju.

Riječ je o do sada najstrožoj kazni izrečenoj u gotovo 700 slučajeva pokrenutih od kada su pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa napale Kapitol 6. siječnja.


Policajac s Kapitola kojega su napali prosvjednici preminuo je dan nakon nereda, a četiri policajca koja su sudjelovala u obrani Kapitola kasnije su si oduzela život. Ozlijeđeno je oko 140 policajaca.

Napad na Kapitol uslijedio je nakon govora u kojem je Trump ponovio svoje tvrdnje da je njegov izborni poraz rezultat prijevare. Više sudova, državnih dužnosnika te članova Trumpove administracije odbacili su te tvrdnje kao neutemeljene.Tužitelji su na ročištu u srijedu predložili i kaznu od četiri godine i tri mjeseca za Jacoba Chansleya, samoproglašenog “šamana” i pristašu pokreta teorije urote QAnon koji je zapažen po svojim tetovažama i krznenoj kapi s bizonskim rogovima postao jedan od simbola upada na Kapitol. Kaznu će mu izreći 17. studenoga.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI