NAPETOSTI OKO RIBARENJA NAKON BREXITA: Francuska prijeti Britaniji uskraćivanjem luka i električne energije

Foto: Pixabay

Nakon Brexita između Francuske i Velike Britanije nastali su značajni problemi oko neriješenih ribolovnih pitanja. Velik problem izazivaju odnosi oko ribolova u pograničnom moru, ponajviše u kanalu La Manche.

Naime, Francuska se žali na čitav niz teško ishodljivih dozvola koje su njezinim ribarima potrebne za ribolov u britanskim vodama. Jedna od njih traži potvrdu da su i prije Brexita ribarili u britanskim vodama, a zbog istog je već i prosvjedovao jedan francuski ribar u Velikoj Britaniji.

Osim toga britanski ribari uvelike ovise o francuskim lukama o kojima im ovisi sav izvoz na tržište EU. Francuska koja optužuje Veliku Britaniju za nepostizanje sporazuma, to misli i iskoristiti.


Tako je Francuska u srijedu objavila da će od sljedećeg tjedna zabraniti britanskim ribarskim brodovima neke francuske luke ako se ne postigne dogovor s Ujedinjenim Kraljevstvom u sporu oko dozvola za ribolov, a tvrde i kako bi mogli ograničiti opskrbu energijom i Kanalskim otocima, javlja France24.

Čitav niz sankcija Francuska planira pokrenuti 2. studenog, ukoliko Britanija ne popusti.Situacija je dodatno eskalirala nakon što je francusko ministarstvo pomorstva tijekom noći objavilo upozorenje dvama britanskim brodovima, od kojih je jedan preusmjeren u francusku luku. Kapetanu tog broda sada prijeti sudski postupak i oduzimanje ulova.

Francuska ministrica pomorstva Annick Girardin komentira kako to “nije rat, ali je borba”.

Clement Beaune, francuski ministar za Europu, rekao je na CNews TV: “Dakle, sada moramo govoriti jezikom snage jer se čini da je to jedino što ova britanska vlada razumije”, prenosi SkyNews.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI