NARASLE CIJENE URANA! Kazahstan je jedan od najvećih proizvođača tog radioaktivnog metala

Cijene urana u svijetu su narasle naglo zbog nasilja u Kazahstanu, daleko najvećeg svjetskog proizvođača tog radioaktivnog metala. Ova država Srednje Azije i dio bivšeg Sovjetskog Saveza proizvodi više od 40 posto svjetskog urana, piše portal Geopolitika.news.

Vodstvo države je poremetilo komunikacijske mreže i ugasilo internet u nekim dijelovima te ograničila većinu putovanja u pokušaju da uguši nemire. Kremlj je rekao da će Rusija i njezini saveznici u Organizaciji ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) poslati “mirovne snage” nakon što je kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev zatražio pomoć.

Cijena urana je skočila za gotovo 8 posto, na 45,25 dolara po funti u srijedu, dok je samo dan prije bio je 42 dolara, prema podacima UxC-a, prenosi Bloomberg.


“Ako postoji bilo kakva nesigurnost oko opskrbe, čak i kratkoročne promjene, tada vlasnici urana obično ne žele prodavati, već ga drže za sebe”, rekao je Jonathan Hinze, predsjednik UxC-a, vodeće tvrtke za istraživanje i analizu tržišta nuklearnog goriva.

“Čak i ako trenutno nema nestašice, potencijal nestašice je ono čime ljudi trenutno trguju”, komentirao je Hinze za Bloomberg.Osim što Kazahstan rudari 43posto svjetskog urana, procjenjuje se da posjeduje oko 15 posto svjetskih resursa ove rude. Uran, slično kao i nafta, nije neograničen resurs. No, procjene o tome koliko još godina ćemo imati dovoljno urana kao nuklearno gorivo se jako razlikuju.

Pesimistična prognoza je ona Europske komisije iz 2001. Tada su rekli da prema tada poznatim zalihama i razini potrošnje urana, biti će ga dovoljno za još 42 godine (do 2043.), a ako se koriste vojni izvori (“reciklaža” nuklearnih bombi) tada za još 72 godine.

Valja spomenuti da “recikliranje” nuklearnih bojevih glava, poglavito u SAD-u i Rusiji zbilja doprinosi više od 10 posto goriva za nuklearne reaktore. OECD je procijenio da urana ima dovoljno za još oko 100 godina prema do sada poznatim nalazištima. Agencija za nuklearnu energiju (NEA) je uz resurse poznate 2009. rekla da bi reaktori bi mogli raditi više od 200 godina uz tadašnje stope potrošnje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI