NASTAVLJAJU SE PROSVJEDI U IRANU: Hrana je sve skuplja, prijeti i nestašica

Foto: Franco Pecchio/Wikimedia Commons

Nastavljaju se prosvjedi u Iranu zbog povećanja cijena hrane i nestašice robe u zemlji, izvještava AA, a prenosi Geopolitika.news.

Prosvjedi su zabilježeni u gradovima Borujerd i Dorud u zapadnoj pokrajini Lorestan, u Gunkanu i Farsanu u pokrajini Chaharmahal Bakhtiari i gradu Dehdasht u Kohgiluyehu i pokrajini Boyer-Ahmad u jugozapadnom Iranu.

Videosnimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako snage sigurnosti odgovaraju suzavcem i otvaraju vatru na demonstrante, koji su uzvikivali slogane protiv vladara zemlje i vlade.

Iranski je ministar unutarnjih poslova Ahmad Vahidi na državnoj televiziji izjavio da demonstracije nisu bile velike.” Ljudi se nisu odazivali na pozive neprijatelja. Okupilo se svega nekoliko desetaka ljudi”, kazao je.

Prema službenoj novinskoj agenciji IRNA, do sada je od strane sigurnosnih snaga, zbog orekstriranja prosvjeda, u brojnim gradovima uhićeno ukupno 25 osoba.Iransko je gospodarstvo pretrpjelo štetu nakon što se SAD 2018. jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015. godine i ponovno uveo sankcije toj zemlji. Službene brojke govore o inflaciji od oko 40%.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI