NATO UPOZORAVA! Ako Njemačka odbije američko nuklearno oružje ono bi moglo završiti u istočnoj Europi

Pixabay

Ukoliko Njemačka ukloni sa svog teritorija američko nuklearno oružje ono bi moglo završiti u istočnoj Europi, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, prenosi AA.

“Očekujem da će Njemačka i dalje biti dio nuklearnog saveza jer je to toliko važno za Europu i radi se o multilateralnom okviru”, istaknuo je na konferenciji koju su organizirali Njemačko atlantsko udruženje i Savezna akademija za sigurnosnu politiku, objavio je portal Geopolitika.news.

Dodao je kako su “alternativa NATO-ovom nuklearnom dijeljenju različite vrste bilateralnih dogovora”.


“Na Njemačkoj je da odluči hoće li nuklearno oružje držati u zemlji, ali alternativa je da prenesemo nuklearno oružje u druge zemlje Europe, istočno od Njemačke”, istaknuo je  Stoltenberg.

Naglasio je kako je cilj “svijet bez nuklearnog oružja, ali sve dok ga druge države imaju, mora ih imati i NATO”.Njegove su primjedbe uslijedile nakon predviđanja da bi se budući koalicijski partneri: socijaldemokrati, zeleni i slobodni demokrati, uskoro mogli dogovoriti oko vanjskopolitičkog plana uklanjanja NATO-vog nuklearnog oružja iz Njemačke.

Stoltenberg je pozdravio razgovore između Rusije i SAD-a o strateškoj stabilnosti, uključujući Ugovor o mjerama za daljnje smanjenje i ograničenje strateškog ofenzivnog naoružanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI