NEMA NI TRAGA UZMAKA: Bidenova administracija još se ne povlači iz Afganistana

Od Trumpovog sporazuma s talibanima teško da će što ostati, iako rok za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana traje do svibnja ove godine. Naime, ako je suditi prema izjavama visokih američkih dužnosnika, vrijeme za potpuno povlačenje Amerikanaca iz te srednjoazijske zemlje još nije nastupilo (dodali bismo – a pitanje je hoće li ikada i nastupiti).

Na istom tragu je i najnovija izjava američkog senatora iz redova republikanaca Lindseya Grahama, koji je u intervjuu za CBS News kazao kako će američke snage ostati u Afganistanu, a bit će povučene samo pod povoljnim uvjetima. Graham je izrazio i snažno zadovoljstvo potezima Bidenove administracije i državnog tajnika Anthonyja Blinkena po pitanju Afganistana. Kazao je kako misli da se američki vojnici neće povući do svibnja. „Talibani varaju, oni se ne pokoravaju. I zato volim ono što rade državni tajnik Anthony Blinken i Bidenova administracija. Oni sada preispituju rezultate naše nazočnosti u Afganistanu, ali ne kako bi napustili i izgubili sve rezultate koje smo postigli. Ako krenemo prerano, nepobitno je da će se  IS i Al-Qaida vratit bučno. Afganistanske žene time će biti jako pogođene. Zato mislim da će oni (Biden i Blinken) učiniti ispravnu stvar u Afganistanu.”

Podsjećamo: prethodno su vođene intenzivne rasprave između visokih američkih službenika, o tome, treba li ili ne Bidenova administracija prihvatiti sporazum između SAD-a i Talibana (zaključen prošle veljače u katarskoj prijestolnici Dohi), prije nego što naredi konačno povlačenje snaga? Kao rok za povlačenje svih stranih postrojbi bi je naznačen svibanj ove godine.

 

 Facebook Comments

Loading...
DIJELI