NEMA STRAHA OD OMIKRONA: OPEC+ povećava proizvodnju nafte

Najveći svjetski proizvođači nafte iz platforme OPEC+ (u koju nisu uključene SAD i Norveška) povećavaju proizvodnju usprkos strahovima da bi novi soj koronavirusa omikron mogao potaknuti novo širenje pandemije Covid-19 i dramatično smanjiti potražnju za “crnim zlatom”, piše portal Geopolitika.news.

Savez najvećih zemalja proizvođača nafte OPEC+, nastavlja proizvoditi manje nafte nego prije pandemije. Ukupna razina realizacije dogovora OPEC+ za usporavanje rasta proizvodnje, u listopadu je iznosila 116 posto.

Tržišne rezerve nafte u svijetu su 174 milijuna barela ispod petogodišnjeg prosjeka, izjavio je jučer potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak u intervjuu za TV Russia 24 nakon sastanka OPEC+.


Ministri zemalja OPEC+ objavili su rezultate sastanka: zadržan je ranije odobreni plan za obnovu proizvodnje nafte od 400 tisuća barela dnevno – od 1. prosinca i ponovno od 1. siječnja. Tada će savez procijeniti situaciju. Tržište je očekivalo da će OPEC+ promijeniti plan i smanjiti povećanje proizvodnje nakon što je SAD odlučio koristiti naftu iz svojih rezervi za potrebe tržišta i zbog pojave nove varijante COVID-19.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI