NEMIRI U SREDOZEMLJU: Grčka optužila Turska za izazivanje pomorskih incidenata

Kako se saznaje, grčki ministar migrancija Mitarakis optužio je u petak Tursku da nastoji eskalirati napetosti u istočnom Sredozemlju.

Prava se potjerala odvijala u petak ujutro u morskom području sjeveroistočno od grčkog otoka Lesbos.

Video snimke i fotografije koje je objavila grčka obalna straža prikazuju kako turski brod izvodi opasne manevre u neposrednoj blizini grčkih graničara.


U drugom incidentu na istom području, rano u petak, brod u kojem su bili strani državljani pokušao je ući u grčke teritorijalne vode, u pratnji plovila turske obalne straže. Grci su nekoliko puta pokušali kontaktirati tursku stranu kako bi putnike vratili natrag. Međutim, to nije dalo nikakav rezultat.

U drugom sličnom incidentu, još jedan brod s migrantima bio je u istom morskom području, ali u teritorijalnim vodama Turske, u blizini granice s Grčkom. Navodi se da su brodu prišla dva turska čamca, koja su ga “pokušala gurnuti u grčke teritorijalne vode”. Pokušaj je bio neuspješan, a ljude na brodu na kraju je odvela turska obalna straža.U videu na engleskom jeziku ministar Notis Mitarakis osudio je postupke Turske u dovođenju migranata na granice EU.

Znakovito je, naglašava spomenuti medij, da su se ovi incidenti dogodili na dan kada je grčko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo da će 14. travnja ministar vanjskih poslova Nikos Dendias stići u Ankaru na sastanak s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

Priljev migranata u Grčku znatno je smanjen tijekom prve godine pandemije Covid-19 koronavirusa, ali čini se kako je Turska ponovno počela ucjenjivati ​​EU izbjeglicama s Bliskog istoka, navodi grčki medij.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI