NOVI ALARM UPALJEN: WHO sazvala izvanredni sastanak zbog majmunskih boginja

Foto: Guliver Images

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trebala bi u petak održati hitan sastanak na kojem će se raspravljati o majmunskim boginjama, prema izvorima bliskim agenciji UN-a, izvještava Reuters.

Više od 100 slučajeva virusne infekcije, koja se širi bliskim kontaktom i obično je blaga, nedavno je prijavljeno izvan zemalja u Africi gdje je ta bolest endemska. Prvi put identificirana kod majmuna, bolest je koja se rijetko širila izvan Afrike pa je ova serija slučajeva izazvala zabrinutost, navodi Reuters. Međutim, znanstvenici ne očekuju da će situacija evolvirati do pandemije pošto se virus ne širi lako za razliku od virusa COVID-19.

Odbor koji se treba sastati je Strateška i tehnička savjetodavna skupina za zarazne opasnosti s pandemijskim i epidemijskim potencijalom (STAG-IH), koja savjetuje Svjetsku zdravstvenu organizaciju o rizicima zaraze koji bi mogli predstavljati prijetnju globalnom zdravlju. STAG-IH nije odbor unutar WHO-a koji bi predložio da se majmunske boginje proglase javnozdravstvenim izvanrednim stanjem od međunarodnog značaja, najvišim oblikom upozorenja WHO-a, koji se trenutno primjenjuje na pandemiju COVID-19. Riječ je o savjetodavnoj skupini stručnjaka koju čine znanstvenici iz cijelog svijeta, a predsjeda joj David Heymann, profesor epidemiologije na London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Fabian Leendertz s Instituta Robert Koch smatra da je riječ o epidemiji. “Malo je vjerojatno da će ova epidemija trajati dugo. Slučajevi se mogu dobro izolirati putem praćenja kontakata, a postoje i lijekovi i učinkovita cjepiva koja se mogu koristiti ako je potrebno”, rekao je. Ipak, šef ureda WHO-a za Europu rekao je da je zabrinut da bi se virus mogao brže širiti u regiji zbog okupljanja na partijima i festivalima u ljetnim mjesecima. “Kako ulazimo u ljetnu sezonu u Europi s masovnim okupljanjima, festivalima i zabavama, zabrinut sam da bi se prijenos mogao ubrzati, budući da su slučajevi koji se trenutno otkrivaju povezani sa seksualnom aktivnošću, a simptomi su mnogima nepoznati”, poručio je priopćenjem Hans Kluge.

WHO je objavio da su rani slučajevi bili neobični iz tri razloga –  svi osim jednog nemaju povijest putovanja u područja gdje su majmunske boginje endemske, većina slučajeva otkrivena je prilikom zdravstvenih usluga povezanih sa spolnim zdravljem i među muškarcima koji imaju seks s muškarcima, dok široka geografska rasprostranjenost u Europi sugerira da se virus možda prenosi već određeno duže vrijeme.Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost kazala je da od 20 identificiranih slučajeva većina otpada na homoseksualne i biseksualne muškarce. Od 14 slučajeva u Portugalu svi su otkriveni u klinikama za spolno zdravlja kod homoseksualnih i biseksualnih muškaraca od 20 do 40 godina. Španjolske zdravstvene vlasti objavile su da su potvrđena 23 nova slučaja u petak, većinom u Madridu, a povezani su sa saunom za odrasle. Prerano je za reći jesu li se majmunske groznice pretvorile u spolno prenosivu bolest, kazao je Alessio D’Amato, pročelnik za zdravstvo talijanske regije Lazio.

Glasnogovornik WHO-a rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi da agencija radi na razmjeni informacija i organiziranju sastanaka o izbijanju majmunskih boginja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI