NOVOSTI IZ GAZPROMA: Više neće isporučivati nizozemskom trgovcu GasTerra

Foto: Markus Wrinkler/Unsplash

GasTerra više neće primati plin od ruskog Gazproma od 31. svibnja nakon što nisu pristali na zahtjeve Moskve za plaćanje u rubljima, priopćile su dvije tvrtke u ponedjeljak, piše Reuters, a prenosi Geopolitika.news.

GasTerra, koja kupuje i trguje plinom u ime nizozemske vlade, priopćila je da je negdje drugdje ugovorila nabavku 2 milijarde kubičnih metara (bcm) plina koje je očekivala da će dobiti od Gazproma do listopada. Tvrtka je 50%-tnom vlasništvu nizozemskih državnih tijela i po 25% u vlasništvu Shella i Exxona. “Razumijemo odluku GasTerre da ne pristane na jednostrano nametnute Gazpromove uvjete plaćanja”, napisao je nizozemski ministar energetike Rob Jetten na Twitteru. “Ova odluka neće imati posljedice za fizičku isporuku plina nizozemskim kućanstvima.”

U priopćenju GasTerre navodi se kako je nizozemska tvrtka odlučila ne usvojiti sustav koji je Rusija zahtijevala, a koji je uključivao otvaranje računa koji bi se plaćali u eurima, a zatim mijenjali za rublje. Tvrtka je objavila da bi takve mjere mogle prekršiti sankcije Europske unije, a također je rekla da put plaćanja predstavlja previše financijskih i operativnih rizika. U priopćenju Gazproma stoji da će se obustava isporuke plina GasTerri nastaviti sve dok se plaćanja ne podmire u skladu sa shemom koju je predložila Rusija. GasTerra je priopćila da je više puta tražila od Gazproma da se pridržava svojih ugovornih načina plaćanja i obveza isporuke. “Nije moguće unaprijed reći kakav će utjecaj ispuštanje 2 milijarde kubnih metara ruskog plina imati na situaciju ponude i potražnje na europskom tržištu”, dodala je nizozemska tvrtka.

Glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Pieter ten Bruggencate rekao je da Nizozemska neće pokrenuti svoj plan za hitne slučajeve plina kako bi od industrijskih korisnika zatražila smanjenje potrošnje. “Ovo se još ne smatra prijetnjom zalihama”, rekao je. Glasnogovornik nacionalnog mrežnog operatera u zemlji, Gasunie, rekao je da ne očekuje poremećaj u mreži kao rezultat prestanka isporuka Gazproma GasTerri.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI