NOVOSTI IZ TURSKE VOJNE INDUSTRIJE: Proizveli nadzvučni dron mamac za lansiranje iz drugih dronova

Nadzvučni metni (“target”) dron razvila je turska državna tvrtka Turkish Aerospace. Inače, dronovi mete namijenjeni su za trening vojske, ali imaju i širu primjenu, piše Defense News, a prenosi Geopolitika.News.

Turkish Aerospace Industries je u promotivnoj knjižici rekao da je nadzvučni dron dio projekta SIMSEK High Speed ​​Target Drone. Simsek je turska riječ za “munju”. TAI je također razvio algoritme za let u okviru programa. Dužnosnik tvrtke rekao je da će se dron koristiti u elektroničkim napadima, elektroničkoj podršci i misijama gdje je potreban “mamac”. Također će se moć koristiti kao “kamikaza” dron i ponijeti 5 kg eksploziva.

Dron dugačak 3 metra, koji je sada u fazi testiranja, ima mini-turbomlazni motor koji mu pomaže da leti  brzinom od nešto preko jednog Macha. Lažni dron bit će lansiran s drugih TAI-jevih bespilotnih letjelica, Anka i Aksungur, kao i iz aviona. Njime će upravljati kontrolne stanice dronova Anka i Aksungur.

U srpnju 2020. TAI je lansirao dron Şimşek iz  većeg drona iste tvrtke zvan Anka. Time je turska vojna industrija ušla u povijest lansirajući po prvi put metni dron iz druge bespilotne letjelice. Turska industrija vojnih dronova je u zamahu, a nakon Sirije, Nagorno Karabaha i Ukrajine, turski dron TB2 tvrtke Bayraktar na glasu je kao efikasan i jeftin dron.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI