NOVOSTI OKO DIGITALNIH PUTOVNICA: Hrvatska i Finska kreću u zajednički projekt

Foto: Twitter/Finavia

Finska je rekla da želi testirati korištenje digitalnih putnih isprava u prekograničnim putovanjima, čime je postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je to učinila.

Potez Finske slijedi viziju Europske komisije da provedu eksperimentalne probe kako bi prikupili iskustva koja bi omogućila provedbu takvog projekta u svim zemljama EU, piše portal schengenvisainfo.com, a prenosi Geopolitika.news.

Takav će projekt financirati Europska komisija, a prvotni plan je testiranje digitalnih putnih isprava između Finske i Hrvatske. Prema takvom planu, zračna luka u Helsinkiju stvorila bi zasebnu traku za obavljanje granične kontrole za dolaske i odlazeće putnike koji sudjeluju u ispitivanju. Putnici bi bili identificirani na temelju fotografije snimljene na kontrolama. Sličan bi se sustav uspostavio i u Hrvatskoj. Unatoč planu, sredstva iz EU još trebaju biti odobrena. Čim budu odobrena, korištenje digitalnih putnih isprava bit će testirana u zračnim lukama. Mikko Vaisanena iz finske granične policije za novine Helsingin Sanomat tvrdi da će s digitalnim putovnicama proces putovanja teći glatko i brže.

Finske vlasti trenutno izrađuju nacrt zahtjeva za financiranje koje će priložiti EU komisiji, a koji mora biti predan do kraja kolovoza. Kada i ako projekt prođe, vlasti će grupi volontera dati mobilnu aplikaciju koja sadrži digitalnu putnu ispravu. Putem ove aplikacije putnici će podatke iz svojih putnih isprava moći elektroničkim poslati graničnim vlastima prije putovanja. Fotografija putnika će se napraviti tijekom granične kontrole. “Dugoročno, cilj je da više ne morate nositi fizičku putovnicu na prelasku granice. Međutim, za realizaciju ideje je potrebno vrijeme”, tvrde iz finske granične policije.

Finska će najvjerojatnije započeti ovaj eksperiment krajem godine. Zbog nedostatka izravnih letova između Finske i Hrvatske zimi, uporaba digitalnih putovnica mogla bi se isprobati u prometu između Hrvatske i Finske od prve polovice 2023. Finska stoga razmatra bi li se finskim sudionicima probe moglo dopustiti korištenje digitalnih putnih isprava na drugim rutama ako žele to napraviti ranije, navodi medij Helsingin Sanomat.Facebook Comments

Loading...
DIJELI