ODNOSI SAUDIJSKE ARABIJE I SAD-a: Zašto je saudijski prijestolonasljednik vikao na Bidenovog savjetnika?

Foto: Wikimedia Commons

Sve su lošiji američko-saudijski odnosi, prenosi Geopolitika.News.

Razloga za to je više – od Bidenovog „koketiranja“ s Iranom vezano uz jemenski rat kojeg je pokrenula arapska koalicija na čelu s Rijadom, preko Bidenove želje za obnovom iranskog nuklearnog sporazuma (Washington ga je jednostrano napustio u svibnju 2018. g. u vrijeme Trumpove administracije) i posljedičnim ukidanjem sankcija Teheranu čega još nema jer razgovori u Beču još traju i dugi su i mučni (s Bidenovim željama ne slažu se ni Saudijska Arabija ni Izrael kojima je Iran najveći regionalni suparnik), pa sve do najnovijeg odbijanja Rijada da osudi Moskvu i protiv nje uvede sankcije nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini.

U kontekstu navedenog objavljujemo zanimljiv članak američkog medija The Wall Street Journal (WSJ) od 19. travnja, kojeg je prenio yahoo.news.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman obrušio se na američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana tijekom prošlogodišnjeg sastanka kada je visoki dužnosnik Bijele kuće spomenuo ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, piše WSJ.

Navodi se da su se saudijski prijestolonasljednik i Bidenov savjetnik sastali prvi put otkako je aktualni američki čelnik preuzeo dužnost. Iako je prijestolonasljednik pokušao postići “opušteni ton” za njihov sastanak, “na kraju je vikao na Sullivana nakon što je pokrenuo pitanje ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018.”, piše američki medij.“Princ je prekinuo gospodina Sullivana rekavši da više ne želi raspravljati o tome”, rekli su za WSJ izvori upoznati s temom.

Prestolonasljednik je također rekao da SAD sada mogu “zaboraviti na svoj zahtjev za povećanjem proizvodnje nafte”.

Khashoggi (59), politički komentator Washington Posta poznat po svojoj kritici obitelji Al Saud, ubijen je, a zatim raskomadan u kraljevskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada 2018., nakon što je tamo otišao po dokumente za svoje predstojeće vjenčanje. Nešto više od mjesec dana kasnije, CIA je zaključila da je princ Mohammed “osobno naredio atentat na Khashoggija”.

Članak WSJ-a detaljno opisuje pogoršanje odnosa SAD-a sa Saudijskom Arabijom tijekom posljednjih nekoliko godina. Te su podjele intenzivirane nakon što je Rusija u veljači pokrenula rat u Ukrajini. Nakon toga, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje počele su još aktivnije zahtijevati od najveće arapske monarhije povećanje proizvodnju nafte kako bi nadoknadile rast cijena „crnog zlata“ i ograničile financijske mogućnosti Rusije nakon sankcija bez presedana. No, kako napominje WSJ, Saudijska Arabija je dosad to tvrdoglavo odbijala učiniti, a njezini su interesi i dalje u skladu s interesima Rusije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI